Dr Albert M. Kroon

arts-biochemicus

oud-hoogleraar  Fysiologische Chemie RUG

IEDERE TUMOR TOCH NIET ECHT SPECIFIEK

 

Bij DWDD waren de prijzen van kankergeneesmiddelen op 8 februari weer aan de orde.

Van een aantal van deze dure geneesmiddelen zijn de patenten verlopen of zullen dat binnen kort zijn. Toch duiken de farmaceutische bedrijven die generische geneesmiddelen produceren blijkbaar niet als haviken op deze nieuwe prooi.

 

In de uitzending vielen mij twee zaken op. Er was herhaaldelijk sprake van de noodzaak om bij behandeling van kanker een combinatie van verschillende geneesmiddelen voor te schrijven. Dan snap ik niet dat Mathijs van Nieuwkerk geen opmerking maakt of een vraag stelt over de uitspraak van de geleerden, ook in zijn programma’s, dat iedere tumor anders is en een eigen geneesmiddel behoeft.

 

Ook Jan Mulder is in zo’n discussie niet op zijn sterkst. Want waarom zou de productie van generische antikankergeneesmiddelen voor Teva en andere firma’s niet aantrekkelijk zijn? Dat lijkt toch een voor de hand liggende vraag.

 

René Bernards gaf aan dat patenten na 15 jaar verlopen. Voor 53 van nieuwe middelen die tussen 2003 en 2013 geregistreerd zijn en die dus uiterlijk tussen volgend jaar en 2028 uit hun patent lopen, is recent in een gerespecteerd, internationaal tijdschrift beschreven dat ze nauwelijks tot niet werkzaam zijn. Geen vetpot voor Teva dus.

 

René Bernards houdt vol dat kanker over 16 jaar chronisch zal zijn: voor 9 van de 10 patiënten. Of die ene dan genezen of gestorven is, werd niet vermeld.

 

9 februari 2017